SECUSTAR Türkiye Distribütörü

İletişim Bilgilerimiz

Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat:11 No : 1735 Okmeydanı İstanbul  

MAKALELERİMİZ

Telsiz Çeşitleri

El Telsizleri:  Sahada haberleşme için kullanılır. Menzili sabit telsizlere göre azdır. El telsizleri; Dijital Lisanslı Telsizler(Ruhsatlı Telsizler), SİM Kartlı Bas Konuş Telsizler, Analog Lisanssız Telsizler(PMR Telsizler), Analog Lisanslı Telsizler(Ruhsatlı Telsizler), Dijital Lisanssız Telsizler(PMR Telsizler) olarak çeşitlendirilebilir.

Araç Telsizleri: Antenleri araç üzerinde bulunan ve menzili el telsizlerine göre daha uzak alana yayılan cihazlardır.

Sabit Merkez Telsizler: Antenleri bina çatısında bulunan ve menzili el telsizine göre  daha uzak alana yayılan cihazlardır. Bu telsizler ile iletişim genelde el telsizlerinden daha kolay olur.

Kimler Telsiz Kullanır?

Grup konuşma olanağı ve zayıf mobil sinyal kalitesinin olduğu alanlarda avantajlı kullanılabilirlik sebebi ile telsizler genellikle kurtarma grupları ve kolluk kuvvetleri tarafından tercih edilmektedir. Telsiz kullanımı günümüzde büyük menzilli kapalı alanlarda güvenlik görevlileri ya da personeller arası iletişim için  kullanılmaktadır. Havaalanları, alışveriş merkezleri, oteller, stadyumlar, fabrikalar, depo vb. alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yerin altında, telefon sinyallerinin bozulacağı tünel  vb. gibi madencilik ya da karayolu işleri sırasında ulaşım ekipleri tarafından da tercih edilmektedir.

 

Telsizler Nasıl Çalışır?

Telsizler pil ile çalışan, Dijital telsiz üst segment modellerinde mesaj göndermek veya almak için kullanılan, belirli radyo frekanslarında çalışmak üzere tasarlanmış elektronik cihazlardır. Sınırsız telsiz kullanıcısı aynı anda aynı frekans üzerinden iletişim kurabilir. Ancak, eğer herkes  aynı frekans üzerinden katılım sağlayacaksa, aynı anda yalnızca bir kişi konuşabilecektir.

Telsizlerde herhangi bir kullanıcı konuşmadığı zaman, ünite alım modunda olduğu için cihazdan statik bir ses çıkar. Bu frekans istasyonu ayarlanmamış bir radyodan çıkan hafif tıslama sesi şeklinde tarif edilebilir. Konuşmak istendiğinde ise düğmeye basmanız ve yanıtı duymak için düğmeden parmağınızı çekmeniz gerekmektedir. Özetle telsiz kullanımında bas, konuş, bırak ve dinle prensibi ile iletişim sağlanır.

Bir Telsizin Bileşenleri

Bir telsizde sesinizi radyo dalgalarına dönüştürmek için, pil, devre, çalışan bir mikrofon ve hoparlör, anten, ekran ve işlev sağlayan düğmeler olmalıdır. Modern telsizlerin hepsi bu bileşenlerden oluşmaktadır. 

Telsiz İle İletişimin 4 Altın Kuralı

Açıklık: Konuşurken sesiniz net olmalıdır. Normal konuşma hızından biraz daha yavaş ve bağırmadan konuşmak gerekir. Aksi halde anlaşırlık bozulacaktır.

Basitlik: Dinleyicilere aktarılacak mesajın anlaşılabilmesi için basit ifade edilmesi gerekir.

Kısalık: Kullanılan cümleler mümkün olduğunca kısa olmalıdır.

Güvenlik: Frekanslar paylaşılabilir bu sebeple güvenli kanal üzerinde olduğunuzu bilmediğiniz sürece gizli bilgileri iletmeyin. Telsiz konuşmaları üçüncü şahıslar tarafından kolaylıkla dinlenebilir.

Telsiz İletişim Örneği

Havaalanında otomatik kapı bozulmuştur. Operasyon görevlisi ve teknik birim arası örnek diyalog:

  • Operasyon: Teknik 1, Operasyon
  • Teknik 1: Dinliyorum
  • Operasyon: C kapısı arızası için  teknisyen gönderir misiniz?
  • Teknik 1: Saat 4 te gönderiyorum.
  • Operasyon: Anlaşıldı. Gelince anons geçsin.
  • Teknik 1: Anlaşıldı tamam.